Inici

A Castelló de la Plana el “World Mobile City Project” rep el nom de Castellonada i es va celebrar per primera vegada l’any 2016. Està organitzada per un col·lectiu de docents de tota la província de Castelló vinculats a la formació docent en competència digital i en itineraris culturals. Compta amb el suport de la Regidoria d’Educació dins del programa “Ciutats educadores” de l’Ajuntament de Castelló, del CEFIRE de Castelló i de la Universitat Jaume I, que dóna suport acadèmic i cedeix la infraestructura del Menador Espai Cultural. Hi participen també centres d’altres localitats de la província, com ara BetxíBorriana,  La Vall d’UixóBenicàssimTorreblancaBenicarló o Sant Mateu.

Moure’s per una ciutat de Castelló no és fàcil per a aquelles persones que vivim als pobles.  I el mateix passa a moltes de les nostres ciutats. És per això que la xarxa LaceNet va començar  organitzant aquest projecte que sempre ha comptat amb el recolzament de l’Escola d’Enginyeria, de Telecomunicacions i Areoespacial de Castelldefels (UPC). Posteriorment molts altres col·lectius docents ens hem sumat a aquesta activitat adreçada als nostres joves que els ha de permetre saber localitzar qualsevol punt a la ciutat tot combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les darreres tecnologies (Internet mobile, geolocalització, xarxes socials, codis QR, Realitat Augmentada…).

Amb els anys s’ha anat millorant la proposta de RA  (Realitat Augmentada) que en el  s’ha concretat en la proposta dels marcadors en els targetons per a totes les seus amb la mateixa estructura: apareixen 5 cubs. Cadascun d’aquests cubs té una acció associada:

 • Cub 1:  o  text amb indicacions (han de fer una foto de temàtica científica, tecnològica o matemàtica i publicar-la a Twitter o Instagram).
 • Cub 2:  Text amb indicacions (han de fer-se una foto amb un llibre i publicar-la a Twitter o Instagram).
 • Cub 3:  Se’ls obrirà una imatge amb una de les postals de la ILC (Institució de les Lletres Catalanes) que els serveix d’inspiració per a crear una història en un vídeo d’un minut.
 • Cub 4:  Text amb indicacions (S’enregistren xicotets vídeos entrevistes on es comente de manera divertida el lloc on estan amb els hashtags similars als de #Finde  #FridayFunday que se solen utilitzar a Instagram).
 • Cub 5: #lliure Trivial (pregunta amb 3 opcions de resposta) amb posterior d’indicacions.

Al capdavall, es pretén introduir l’ús dels dispositius mòbils com a eines d’aprenentatge a l’hora que realitzen una experiència col·laborativa, motivadora i de recerca del patrimoni cultural. Una experiència que enguany tindrà els hashtags   més els dels instituts participants i es desenvoluparà DIMARTS 27 de febrer de 2018 i amb la participació simultània dels següents 23 IES de la província de Castelló:

 1. IES BENIGASLÓ (Vall d’uixó)
 2. IES BETXÍ (Betxí)
 3. EOI DE CASTELLÓ (Castelló)
 4. FUNDACIÓ FLOR (Alcora)
 5. IES BOVALAR (Castelló)
 6. IES PENYAGOLOSA (Castelló)
 7. IES EL CAMINÀS (Castelló)
 8. IES FRANCESC RIBALTA (Castelló)
 9. COLEGIO NTRA. SRA. DE LA CONSOLACIÓN (Castelló)
 10. IES MIQUEL PERIS I SEGARRA (Castelló)
 11. IES JAUME I (Borriana)
 12. IES JÉRICA VIVER (Viver)
 13. IES. PROFESSOR BROCH I LLOP (Vila-real)
 14. IES MIRALCAMP (Vila-real)
 15. IES POLITÈCNIC (Castelló)
 16. IES RAMÓN CID (Benicarló)
 17. IES JOAN COROMINES (Benicarló)
 18. IES RIBALTA (Castelló)
 19. SECCIÓ DE L’IES SERRA D’ ESPADÀ (Onda)
 20. IES SOS BAYNAT (Castelló)
 21. IES TORREBLANCA (Castelló)
 22. IES VIOLANT DE CASALDUCH (Benicàssim)
 23. IES JOAN BAPTISTE PORCAR (Castelló)